Kurs kelnerski


Uczestnicy szkolenia:

Wszystkie zainteresowane osoby, które chcą się nauczyć sztuki kelnerskiej, uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich.

 

Cel szkolenia:

Charakterystyka zawodu kelnera, nakrywania stołów do różnych posiłków, zasady podawania napojów, organizacja pracy i technika obsługi konsumenta.

 

Ramowy program szkolenia:

1.      Charakterystyka zawodu kelnera, wyposażenia kelnera. Bielizna stołowa. Składanie i rozkładanie obrusów, różne metody składania serwetek płóciennych.

2.      Charakterystyka naczyń stołowych w zakładach gastronomicznych. Zasady przenoszenia naczyń. Noszenie talerzy płytkich i głębokich. Zbieranie brudnych talerzy. Noszenie różnych tac.

3.      Organizacja pracy i technika obsługi konsumenta przy podawaniu zakąsek zimnych i gorących. Nakrywanie do różnych zestawów zakąskowych i zup.

4.      Podawanie dań zasadniczych w zakładach gastronomicznych. Serwowanie dań z półmiska. Nakrywanie do różnych zestawów obiadowych.

5.      Organizacja pracy w czasie podawania śniadań w zakładach gastronomicznych.

Nakrywanie stołów do śniadania angielskiego, wiedeńskiego, wiedeńskiego wzmocnionego.

6.      Charakterystyka i zasady podawania napojów alkoholowych. Dobór alkoholi do potraw. Nakrywanie stołów do śniadań i zestawów obiadowych.

7.      Organizacja przyjęć okolicznościowych. Nakrywanie stołów typu zasiadnego i typu angielskiego. Dobór dekoracji do charakteru przyjęcia.

8.      Nakrywanie stołów do różnych posiłków, noszenie i zbieranie talerzy. Serwowanie, podawanie napojów zimnych i gorących.

Dobór alkoholi do potraw.

9.      Egzamin końcowy.

 

 

Liczba godzin: 60

Cena: 650 zł



REJESTRACJA ONLINE!
Zadbaj o swoją przyszłość już dziś. Wypełnij formularz kontaktowy:
http://sce.com.pl/formularz/kursy.html